Meštar iz Torina


Cesare Pavese – pjesnik koji je popušio.

Najviše volim raspravljati s mrtvim ženomrscima jer oni ne mogu, kao živi primjerci istih, uništiti svaku želju za dijalogom: mrtav ženomrzac je najbolji ženomrzac. Cesare Pavese je svojevrsna iznimka: rijetko koji ženomrzac voli žene koliko ih je volio italijanski pjesnik. U pitanju je slatka mizoginija, ako takva uopšte može postojati. Njegov je dnevnik zaista zabavan – za nekoga ko je žene smatrao kurvama, stvarno je o njima puno mislio. Uostalom, njegovo se: Moguće je ne misliti na ženu kao što je moguće ne misliti na smrt, ostvarilo – ubio se zbog izvora svih zala – zavodljive, jebozovne žene.

Htjela sam biti oštra, ali sam se na kraju, surovo, kako samo žene to znaju, smijala svakoj njegovoj istini, pogotovo ovoj: Žene su narod dušmanski, kao Nijemci. Zapis sam, zapravo, htjela započeti njegovom usporedbom žena i poslovnih ljudi – ni jedne ni drugi ne razumiju poeziju. Novac, međutim, nepotrebno je isticati poznaju odlično: Prostitutke uvijek traže novac. No kad se sve uzme u obzir, koja se žena daje za nešto drugo? Ovaj bih zapis lako mogla pretvoriti u kompilaciju Paveseovih dnevničkih mudrolija, učiniti ga mjestom na koje bih se vraćala kada bi mi bio potreban kakav crnohumorni vic. Gdje još mogu pročitati: Žene lažu, lažu neprestano i po svaku cijenu. U tome nema ničega čudnog: ženi je laž usađena u samim genitalijama. ili Opšte uzevši, kad muškarac radi one stvari, žena je uvijek ispod njega.

Čudno je kako je suptilan u poeziji, Pavese vulgaran u dnevnicima. Ta ga podvojenost, uostalom, spašava od moje potpune osude i osvete (koja će ga, međutim, već stići stripom koji pripremam). Da nema njegovih pjesama iz „Rad umara“ i „Doći će smrt i imaće tvoje oči“, da nema njegovog očitog poraza koji se ne trudi sakriti – Paveze bi bio kao i svaki drugi ženomrzac, obično govno koje nije vrijedno spomena. Ovako mu se mogu istovremeno rugati i čitati ga bez grižnje savjesti; smatrati ga kolegom i državnim neprijateljem. Uostalom, nakon svih dobrih stvari – komunističkog angažmana i knjiga koje je napisao, suicid je najbolja stvar koju je mogao napraviti da ženomrštvom sasvim ne pokvari niz. Možda nije imao osjećaj za žene, ali eto – za smrt je (kao i za poeziju) bio nadaren. Toliko mu bar moramo priznati.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.