Sto godina zlog demijurga – Emila Ciorana

U posljednjem broju časopisa Tvrđa možete pročitati temat posvećen filozofu Emilu Cioranu, za koji sam s francuskog na hrvatski prevela dva njegova teksta – eseje Zli demijurg i Misliti protiv sebe. Temat Emil Cioran i stoljeće sumnje je uredio Adrian Oproiu, a posvećen je stogodišnjici Cioranovog rođenja. Oproiu je također autor uvodnog tekst, a na tematu su surađivali i Andre Posmodi, Branislav Oblučar te prevoditelji Luca-Ioan Frana i Gordana V. Popović.

Da vas malo zagolicam, donosim dva kratka, ali vrlo cioranovski sočna pasusa:

“Kriminalni nalog Postanka: Rađajte se i množite se – nije mogao izaći iz usta dobrog boga. Budite rijetki, prije bi bio njegov prijedlog, da je imao glas u tom poglavlju. Niti je mogao dodati zlokobne riječi: I napunite zemlju. Trebalo bi ih, istog časa, izbrisati da operemo Bibliju od srama što ih je prihvatila.” (Zli demijurg)

“Zaraženi praznovjerjem djelovanja, vjerujemo kako naše ideje trebaju uroditi plodom. Ima li nešto oprečnije pasivnom promišljanju svijeta? No takva je naša sudbina: da budemo neizlječivi slučajevi koji protestiraju, pamfletisti u bolesničkom krevetu.

Naša znanja kao i naša iskustva trebala bi nas paralizirati i učiniti nas popustljivim prema tiraniji, jednom kad se ona ustali. Dovoljno smo oštroumni da budemo u iskušenju da odložimo oružje; ipak, refleks pobune pobjeđuje naše sumnje; i iako bismo mogli biti uspješni stoici, anarhist čuči u nama i protivi se našim odustajanjima.” (Misliti protiv sebe)

BONUS:

Halo? Jest, ja sam. Čujem da me čitaju u Hrvatskoj, a sve sam popularniji – kako čujem – i u Kini. Neki odlaze u moje rodno selo, gledaju kuću u kojoj sam se rodio. Pa što se događa s ljudima?  Otkud tolika ljubav prema gorčini? A ovo što se događa s EU, o tome ćemo kasnije – trenutno sam zaokupljen mržnjom prema ljudskoj gluposti. To mi oduzima puno vremena i energije. Ajde, vozdra!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: