Ulaz male A. u psihoanalizu: zapisi iz notesa

Slovenci su prvi prepoznali politički potencijal psihoanalize, zato su popularni u Americi koja je prva prepoznala politički potencijal kurca.
 

Drugi dan prve međunarodne poslijediplomske konferencije Dosezi psihoanalize: književnost, izvedbene umjetnosti, film i kultura započeo je pozvanim predavanjem Mladena Dolara, Spolna razlika, a znate da je to tema kojoj ne mogu odoljeti. Dolar nije previše pričao o spolnoj razlici, ali je rekao par zanimljivih stvari (sve sam bilježila u maleni notes inače rezerviran za pjesničke dijagnoze i opaske) na koje ću se vrlo kratko osvnuti. Idemo redom kojim sam stvari bilježila u bilježnicu.

Prvo, tu je moja opaska o samom Dolaru. O njegovom prezimenu nisam ništa rekla, ali zabilježila sam da je Dolar Slovenac koji liči na Amerikanca. Pretpostavljam da je ta asocijacija vezana uz američku valutu slovenačkog prezimena. S druge strane, Dolar je predavanje držao u ranim jutarnjim satima i svjetlost je na njegovoj glavi napravila dva vanzemaljska oka, što ga je dodatno amerikaniziralo. Zapisala sam: Bosancima Slovenci oduvijek izgledaju tako. Ili je Amerikanac ili je vanzemaljac. Bilješka ispod glasi: Slovenci šalju svoje psihoanalitičare jer su se uvježbali na tuđim željama. Svi u Jugoslaviji su željeli biti Slovenci.

Nakon tih mojih prvih literarno-političkih promašaja, zabilježila sam Dolarove opaske o Hajneu, mom miljeniku. Čim je spomenuo njemačkog pjesnika, odmah me je osvojio. Citirao ga je: Želim biti napola besmrtan, a u cjelosti sit. I: Od idela nema ništa ako se ne pobrinemo za želudac. Dolar je istaknuo kako je ono što je Frojdu i Marksu zajedničko – ljubav prema Hajneu. Nisam to zabilježila u notes, ali znam da sam pomislila: Pa tko njega ne voli?! Njega i Spinozu moraju voljeti svi!

Sad počinje delikatni dio. Psihoanaliza i ja nismo najbolje prijateljice. Moja su se prva iskustva s psihoanalizom desila u književnosti gdje je nisu svi baš pametno upotrebljavali. Prije bih rekla da su je zloupotrebljavali. Prije toga, bila je tu svakako E. Jong i njezina konferencija psihoanalitičara oko koje se odvija radnja romana Strah od letenja, ali tad me nije bilo briga za psihoanalizu, samo sam tražila bezobrazna mjesta u knjizi.

Dolar je dao zanimljivu klasifikaciju. Ljude je podijelio na sluškinje, oficire i dimnjačare. Rodna se podjela na koju je ukazao odmah prihvatila oficira kao tipično muške pozicije, i sluškinje kao one koja pripada ženama. Što je bilo sa dimnjačarom? On je postao ono što sluškinju i oficira veže: falus. Čim je Dolar spomenuo falus, počela sam zijevati.

Slovenački je filozof i psihoanalitičar međutim, dao vrlo vrijedne opaske. Falus, čak i kao element kontingencije, ostaje u centru i perpetuira svoju središnju ulogu. Falusom se nismo riješili kurca jer nam uvijek ostaje taj tjelesni privjesak. Dolar je, naravno, psihoanalitičar i on voli psihoanalizu i voli falus, pa je istaknuo kako je falocentrizam kao masovna dijagnoza posljedica psihoanalize i da bez psihoanalize te feminističke dijagnoze ne bi ni bilo jer se o tome prije nje nije razgovaralo. Međutim, problem zvani kitocentrizam je postojao ranije, o njemu su žene pisale još u vrijeme renesanse.

Dolar je rekao da je imenovanje falocentrizma značilo kraj falocentrizma, što bih ja rado proslavila da se to doista desilo, ali svi znamo da nije. Reći nekome da je glup, ne znači da se ta osoba istog trenutka opametila. No Dolar se kasnije ispravio i rekao da nije mislio na kraj-kraj, već na činjenicu da falocentrizam ne može više egzistirati kao ranije – da je problem uočen i da se polako počinje raditi na tome da se riješi. Ipak, Dolar nije feministkinja, treba držati te lakanovce na oku.

Za kraj još par mojih opaski iz magične bilježnice. Pitala sam se što bi bilo kada bismo u Dolarovu klasifikaciju dodali pjesnika. Na čije bi on mjesto išao? Na mjesto dimnjačara ili na mjesto oficira? Čini se da bi u tom slučaju s tri člana spali na dva – na služavku i na pjesnika jer bi u ovom zadnjem bio i falus i čizma koja gazi. Gdje bi falus stao? Pa u oficirovo dupe, naravno! (Što je ujedno i odgovor na pitanje zašto su pjesnici sjebani.)

Posljednja stvar o kojoj bi vrijedilo razmisliti je svakako terminologija. Ako je kvantna mehanika, ako je znanost uopće, pristala na dimenzije koje ne možemo ni zamisliti, ako je uspjela od vječnih istina poput vremena i prostora koji su stoljećima smatrani potpuno odvojenim oblastima stvoriti pojam prostoravremena, zbog čega psihoanaliza toliko inzistira na jebenom falusu? Ako je, kako psihoanalitičari tvrde – falus posve proizvoljan označitelj – zbog čega ne bismo na njegovo mjesto doveli picokitu ili neki drugi pojam koji bi implicirao i žensku žudnju i model koji takvu žudnju prihvaća i ne smatra je neizrecivom i onostranom? Zvuči banalno – zato što jest banalno!

Na mjesto kontingencije falusa treba dovesti stvar koja funkciju služavke i oficira potpuno obrće i dozvoljava inverziju bez automatske pomisli na perverziju: kada bi žena bila oficir, a muškarac služavka – i nitko se tome ne bi smijao i nad tim zgražao – to bi značilo da smo na putu detronizacije falusa. Možda falus time ne bismo posve dokrajčili (znamo kako se on srčano bori da ostane tu gdje jest), ali bili bismo na boljem putu da to doista napravimo. A tako mi picokite, i to će se jednom dogoditi!

1 Response

  1. ..E. Jong i njezina konferencija psihoanalitičara oko koje se odvija radnja romana Strah od letenja, ali tad me nije bilo briga za psihoanalizu, samo sam tražila bezobrazna mjesta u knjizi…

    Hahahha, me too. 😀 😀

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.